Ketostrips

Hoe te gebruiken?

Op deze wijze test je of er ketonen in je urine aanwezig zijn:

  1. Vang de verse urine op in een schoon potje en sluit het goed af of test de urine zo snel mogelijk.
  2. Haal één of meerdere strips uit de fles om direct erna te gebruiken.
  3. Sluit de flacon zo snel mogelijk weer af.
  4. Dompel de strip(s) met het testgebied in de urine.
  5. Haal de strip na circa 2 seconden uit de urine zodat het testgebied niet oplost.
  6. Verwijder overbodige urine door de rand van het potje aan te raken met de strip.
  7. Wacht 30 tot 40 seconden tot de strip van kleur verandert.
  8. Als de strip van kleur verandert ben je in ketose.

Let op

Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Bewaar de flacon met de teststrips niet in direct zonlicht en op kamertemperatuur (15°C – 30°C). Bewaar de flacon niet in de koelkast. Raak het testgebied van de strip niet met de handen aan. Houdt de strips uit de buurt van kinderen. Verwijder het droogmiddel niet uit de flacon. Sluit de flacon direct na opening en schroef de dop weer goed vast. Niet voor inwendig gebruik.

Veelgestelde vragen

Wat meten de teststrips?
De ketosticks bieden een snelle en makkelijke manier om de aanwezigheid van ketonen in de urine vast te stellen. De strips meten de aanwezigheid en concentratie van acetoacetaat. Dit is één van de ketonen dat bij aanwezigheid in de urine informatie kan leveren. Bij iedere verkleuring van het testgebied richting oranje/rood is er sprake van ketose.

Wat betekenen de kleuren op de flacon?
De kleuren op de flacon kun je gebruiken als referentie om te bepalen hoeveel ketonen in je urine aanwezig zijn. Dit is slechts een schatting en indicatie van de hoeveelheid ketonen in de urine. De kleuren kunnen in sommige gevallen afwijken van de kleurentabel.

Wat betekent trace 0.5, small 1.5, moderate 4.0 en large 8.0, 16?
Deze termen geven aan hoeveel ketonen in je urine aanwezig zijn tijdens de test. Als je wilt weten of je in ketose bent dan is iedere verkleuring positief. Let op bij een ketonen gehalte hoger dan 8 als resultaat, dit kan betekenen dat er teveel ketonen in het lichaam aanwezig zijn. Neem contact op met je huisarts.

Moet ik op de strip plassen?
Het is mogelijk om op de strip te plassen maar dit kan ertoe leiden dat het testgebied deels oplost. Plassen in een potje wordt aanbevolen om dit te voorkomen. Eventueel kan dit ook in een plastic beker.

De strips verkleuren niet?
Het is mogelijk dat de strips niet verkleuren tijdens het testen. Dit betekent dat je niet in ketose bent en er geen ketonen aanwezig zijn in de urine.

Hoelang zijn de strips houdbaar?
De strips zijn in een ongeopende flacon tot 24 maanden houdbaar. Hoelang de teststrips houdbaar zijn is bovendien afhankelijk van de manier waarop ze bewaard worden. Eenmaal geopend zijn de strips maximaal 2 maanden houdbaar.

Welke kleur moet ik nastreven?
Als je doel is om in ketose te raken dan is iedere verkleuring voldoende. De verkleuring op de strip wordt donkerder als de ketonenconcentratie in de urine hoger is.

De strips verkleuren niet meer?
Als je langer in ketose bent dan past je lichaam zich hierop aan en komen minder ketonen in urine terecht. Dit kan ertoe leiden dat er geen ketonen in de urine gemeten worden, maar je nog wel in ketose bent.

Betekent een donkere kleur meer vetverbranding?
Een donkere kleur van de strips betekent niet dat je meer vetten verbruikt. Je bent in ketose of niet. Voor afvallen wordt meestal uitgegaan van een optimaal ketonengehalte van 1.5 – 3 mmol/l.

Wanneer moet ik de strips gebruiken?
Het wordt aanbevolen om niet de ochtendurine te testen. Voor de rest van de tijd maakt het niet uit wanneer je de test uitvoert. Je kunt de test zo vaak uitvoeren als je wilt.

Disclaimer

Ketose teststrips zijn bedoeld voor het meten van de concentratie ketonen in de urine (acetoazijnzuur). Het is geen exacte meting van het ketonengehalte in het lichaam. Het product is niet bedoeld voor diagnose of als behandeling, medicatie of geneesmiddel voor overgewicht, diabetes en andere aandoeningen. We geven geen garanties op gewichtsverlies en/of het behalen van persoonlijke doelen.